Съществува една порода бизнесмени в България, които си нямат и понятие от това какво означава да имаш собствен бизнес и да управляваш хора. Съвсем скоро докато се подстригвах ми стана особено любопитен разговорът на фризьорката с една друга дама, които разгорещено обсъждаха някой техен общ познат.

Клиентката се възмущаваше, как така тези хора уж имат нещо собствено и в същото време работят постоянно и нямат време да си починат… защото, видиш ли, служителите им постоянно излизали в отпуск.

Възмутих се на ум и също толкова на ум се и засмях гръмогласно. Това изказване показваше пълното и тотално неразбиране на тази жена, какво означава да си собственик на бизнес. Да управляваш хора и да развиваш бизнесът си.

На първо място трябва да се прави разлика между шеф и лидер. Шефът е именно този индивид, който е собственик на бизнеса, раздава “заповеди”, гледа изпод вежди, сърди се когато нещо не е изпълнено по точния начин, дори и служителят да няма реална вина за това и налага глоби. Този тип хора обичат да имат и най-важното – да упражняват власт над останалите. Правят го със садистично и арогантно задоволство и на всичкото отгоре се държат така със служителите си, все едно те са им длъжни да работят извънредно и че той (шефът) е благоволил да им даде работа.

Лидерът е човекът-двигател. Той ръководи, показва как да се вършат нещата, прави всичко, което служителите му и много повече. Остава най-късно и идва най-рано на работа. Прави всичко възможно служителите му да се чувстват добре на работното си място, защото е напълно на ясно, че тези хора са решили да дават знанията и уменията си именно на него.

Това са качества, които все повече работодатели трябва да усвоят.

 

Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply