Защо е по-добре да използвате дебитна карта вместо кредитна?

дебитна карта в дама
0 0
Read Time:3 Minute, 51 Second

Кредитните и дебитните карти имат много общи неща. Освен, че изглеждат почти идентично, тези два вида карти предлагат бърз и удобен начин за плащане, било то във физически магазин или онлайн.

Въпреки това, дебитните и кредитните карти имат някои ключови разлики. Използването на кредитна карта включва заемане на пари, които по-късно ще трябва да върнете, заедно с начислените лихви. От друга страна, когато използвате дебитна карта, средствата се удържат директно от вашата текуща сметка. Тоест, вие може да харчите само това, което имате на разположение в момента.

Разбира се, тук има и някои изключения. С дебитна карта neon на tbi bank, например, имате възможност да пазарувате дори когато нямате достатъчно пари по сметката. По-късно в тази статия, ще разгледаме някои допълнителни подробности относно тези новаторски функции.

А сега нека видим, какви са разликите между дебитните и кредитните карти, и защо използването на дебитна карта може да е по-доброто решение, особено ако се опитвате да спестите пари.

По какво дебитната карта се различава от кредитната?

Както вече казахме, кредитните и дебитните карти са много еднотипни, по отношение на външен вид. Може да ги използвате взаимозаменяемо, а дори и да посегнете към онази карта, която ви е най-удобна в дадения момент. И кредитната, и дебитната карта вършат работа при пазаруване или плащане на сметки.

Основната разлика между тях, е че при плащане с кредитна карта, вие заемате пари, докато при дебитната карта, сумата се тегли от вашата свързана банкова сметка. Ако, например, имате 550 лв. в сметката си и платите 100 лв. с вашата дебитна карта, то вашият баланс ще бъде 450 лв. Покупката обикновено се отразява веднага на текущия ви баланс.

дебитна карта в жена

Кредитните карти, от друга страна, обикновено имат гратисен период, който може да бъде 45, 50 или повече дни, в зависимост от издателя на картата ви. Ако погасите задължението си в рамките на този период, то няма да дължите лихви. Ако обаче не изплатите салдото по сметката на кредитната си карта навреме и изцяло, ще бъдете застрашени от солидни лихви. Тези лихви могат да продължават да се натрупват, докато не върнете остатъка от парите изцяло.

Като цяло, кредитните карти могат да бъдат доста удобни, когато се използват правилно. Всяко неспазване на гратисния период обаче, може значително да увеличи разходите за продуктите и услугите, които първоначално сте закупили, поради начисляването на допълнителни лихви.

В кои случаи е по-добре да използвате дебитна карта вместо кредитна?

Решението дали да използвате кредитна или дебитна карта, до голяма степен, ще зависи от конкретната ситуация и от това, с какви налични средства разполагате в момента. Много хора имат както кредитна, така и дебитна карта в портфейла си.

Когато става въпрос за покриване на ежедневни нужди и плащане на редовни сметки, то е много по-удачно да използвате дебитна карта. Този вид карти са свързани директно с вашата банкова сметка, така че можете да харчите само парите, които имате. Освен това, те ви дават възможност да проследявате разходите си в реално време, така че да няма изненади в края на месеца. Това може да ви бъде доста полезно, ако искате да пестите пари или да се придържате към строг бюджет.

Освен това, за разлика от кредитните карти, които често се предлагат с годишни такси, такси за забавено плащане, лихви и други скъпи такси, дебитните карти обикновено имат малко или никакви такси, свързани с тях, което ги прави привлекателна опция за тези, които ценят удобството, но не искат да плащат допълнително за привилегията.

Разбира се, има някои случаи, в които кредитната карта може да ви бъде доста полезна. Например, ако трябва да направите по-голяма покупка, но нямате достатъчно средства, за да покриете разходите си, то тогава може би е по-удачно да използвате кредитната си карта. И все пак, е добре да имате предвид, че това удобство идва и с по-голяма финансова отговорност, тъй като вие реално вземате парите назаем.

Как дебитната карта може да влезе в ролята на кредитна?

Някои дебитни карти идват с допълнителни функции, които могат значително да подобрят клиентското изживяване. Дебитна карта neon на tbi bank, например, ви дава възможност да пазарувате и разделяте плащанията си на вноски, при предварително зададен шопинг лимит. С други думи, вие може да направите дадена покупка дори когато нямате достатъчно пари в сметката си.

Тези дебитни карти предлагат удобно решение за краткосрочно финансиране без необходимост от кредитна карта. Това може да бъде особено полезно за лица, които искат да управляват ефективно паричния си поток или предпочитат удобството да забавят плащането за известен период от време.

Имайте предвид обаче, че не всяка дебитна карта притежава тази функционалност. Специфичните функции и характеристики на дебитните карти могат да варират в различните банки и финансови институции.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments