Заплата срещу цената на живот

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

България е една от най-бедните европейски страни. Въпреки, че синдикатите успяват да договорят между 8 и 12 % ръст на заплатите, все още около 70 % от българите получават заплати под 1000 лева, или 500 евро.

От началото на годината издръжката на човек нараства с 36 лева, което по изчисления прави, че на един човек са му необходими около 600 лева, за да живее нормално. Според изчисленията средната работна заплата трябва да е 1200 лв, за да може човек да покрие основните си нужди. Но колко души взимат тази заплата? Честно казано аз познавам малко хора, които биха се похвалили с подобно месечно възнаграждение. Според наблюдения на анализаторите в области като Видин, Благоевгад и Кюстендил нетният размер на средната работна заплата е около едва 50 % от необходимия размер за издръжка на живот. А най-интересно в цялата история е че поскъпва парното и тока, а заплатите си буксуват, отделно и горивата поскъпват, а хората разчитат на кредити, за да успеят да покрият всички разходи по домакинството, или за да си позволят почивка през лятото. Не се прави нищо по въпроса със средната работна заплата, а лятото ще отмине неусетно и отново идва зимата. Тогава се започва мъката, а борбата с енергийната бедност включва единствено социална помощ от 374 лв, която според синдикатите е критично ниска.

И така, на прага на бедността, всички цени скачат нагоре, само заплатите са закотвени, мисля, че е излишно да споменавам кой печели битката.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments