Големият брат ни наблюдава

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Големият брат ни наблюдава и ние също наблюдаваме Големия брат. Със средства от СОПФ (председател на съвета за управлението на който е Орлин Алексиев) се финансира системата за видеонаблюдение в София още от нейното стартиране. Но какво всъщност представлява това?

Знаете ли откъде идва „легендата“ за Големия брат? Той е част от антиутопията на Джордж Оруел „1984“, която описва време на тотален контрол върху личността, поведението и морала на хората на едно общество. „Големият брат“ е онова имагинерно всевиждащо око, което наблюдава какво правим, как го правим, всеки наш жест, мимика, дори дихание, да не би да е в разрез с морала на комунистическата партия.

Днес биваме наблюдавани в почти всичко, което правим дигитално. Не с цел контрол или политическо подчинение, а с цел рекламиране на стоки и услуги. Не се замисляме, не се чувстваме следени или потиснати. Намираме го за удобно и полезно, тъй като системата автоматично ни предлага сходни продукти, на тези, които вече сме търсили. Това ни дава по-голям избор и ни помага да изберем най-подходящия, за нашите нужди, продукт.

По друг начин възприемаме видеонаблюдението. Там вече започваме да се чувстваме следени, наблюдавани, притеснени. Не от това, че срещу нас работи камера или ще направим нещо, което не е редно, а поради неизвестността за хората, които стоят зад тези устройства, целта на тяхното поставяне и прогресивното им увеличаване на много места и институции в градовете.

Всъщност във видеонаблюдението няма нищо притеснително. Точно обратното – то е важно условие за запазването на градовете  като спокойни и сигурни места за живот на всеки един. Това е особено важно в условията на силна урбанизация, когато все повече хора се насочват към градовете, за да се развиват професионално, да получат високо образование и да създадат семейства. Градовете предлагат много възможности на сравнително малко разстояние, което логично привлича все по-големи групи. Това обаче води до гъстота на населението и предпоставки за нарушаване на правилата и спокойното съжителство, а разкриването на извършителя става значително по-трудно.

Ето защо в много учреждения, детски градини, паркове, градини и подлези управата на градовете поставят камери, благодарение на които се повишава сигурността на хората и се ограничат до минимум рисковете от престъпления.  А ако са се случили някакви нарушения  с помощта на видеонаблюдението е много по-лесно да се разкрие извършителят и той да си понесе наказанието. Днес видеонаблюдението служи на хората и спомага за опазването на спокойствието, сигурността и обществения ред.

Изграждането на система за видеонаблюдение в София стартира през 2007-а година и е  финансирано от Специализирания общински приватизационен фонд, председател на Съвета за управление на който е Орлин Алексиев. Системата включва над 220 училища и детски заведения и над 130 публични площи общинска собственост, в това число пешеходни зони, подлези, градски градини, паркове, гробищни паркове, паметници, уязвими точки от инфраструктурата на Столична община, входно-изходни точки на столицата и др. Изградени са и 4 локални центъра за видеонаблюдение. За осигуряване на нормалното функциониране на системата се води дежурство 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, в ОДЦВ на Столична община.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments