Тенденция

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Друга тенденция, която вероятно допринася  за утвърждаването на човека бот е уклонът към визуално мислене, който се извършва с помощта на гиф анимациики, мемета, емотикони. Преди интернет епохата хората са четяли много повече текстове, Запов и мисленето им е било понятийно и абстрактно То е предполагало повече въображение и е развивало духа им. Визуалното мислене може да бъде видяно и като надграждане над текстовото, но то е по-скоро свързано с конкретика, с нещо фиксирано и определено. Част от обяснението за появата на ботовете е и фактът, че прехвърляме все повече дейности на изчислителни машини около нас. Вместо да развиваме смятане наум, ползваме калкулатора на компютъра. Прескачаме често непосилния процес на учене на нов език, просто използваме онлайн превод, за да разберем как се превежда даден текст. Паметта на компютрите, смартфоните и таблет е по същество аутсорсната наша памет.

Това прехвърляне на психическата и умствена дейност към машини спестява време, усилия и повишава ефективността ни. Но то в крайна сметка прави умовете ни по-лениви. Нищо чудно, че както гласи фразата – „колкото по-умни стават телефоните, толкова повече затъпяваме.

Технологиите ерозират човешкото в нас и по още един начин. Ако нямаме нужната самодисциплина, те ни предлагат удовлетворение на човешките ни нужди на мига. В случай, че търсим усещане за общуване, чатът е само на една ръка разстояние. Сексуалното желание – порното.

Общото в тези два случая е, че истинският човешки контакт изисква сложни личностни и волеви качества. Без тях не бихме могли да ме зрели. Но все още неукрепналите характери могат лесно да се подведат да удовлетворяват нуждите си само в информационния пашкул на компютъра.

Източник сп. Икономика

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments