Corporate2Много пъти ме питат “за” или “против” фирмените униформи?

Моят отговор на този въпрос не може да е категоричен. Определено смятам, че униформите с емблемата на дадено предприятие, в делови стил и успешно подбрани свежи цветове, е нещо много приятно и за служителите, и за клиентите, и за Фирмата.

Защо за клиентите? Защото те много по-лесно ще се ориентират към кого да се обърнат за помощ и разяснения,  а няма да се озъртат “Сега този мъж оттук  ли е, да го питам ли, или ще се изложа?”. В очите на клиентите се създава и усещането за сериозност, по-голямо доверие и правилност при избора. Третото, но не последно – създава у всички външни лица чувство за ред и дисциплина, а служителите стават разпознаваеми. В очите на клиента се набиват цветове и емблеми, които определено ще се запомнят.

Защо за служителите? За тях е мотивиращо да знаят, че Фирмата подхожда с внимание като им осигурява дори такива съществени неща като облекло. За много това е помощ, тъй като се чудят (особено жените): “Какво да облека днес? Вчера видяха ли ме с този тоалет? Какво ако от ръководството не харесат стила ми?”. Това също така решава проблема с купуването на подходящи за длъжността нови дрехи, което може да е в голяма финансова тежест, ако постъпват на нова работа, а нямат средства да подновят гардероба си според случая. Не на последно място фирмените униформи създават усещане за колективност и равенство. Избягва се и неприятно модно съперничество, които е възможно да възникне.

Защо за Фирмата? Тя е сигурна, че никой от служителите няма да я злепостави с неугледен външен вид или фрапиращ стил. Повярвайте, имал съм такъв случай. Тогава обмислях да въведа дрескод в офиса. Фирмата обича униформите, защото внушават на клиента онези ред, дисциплина и сериозност, за които вече споменах. Освен това залага на запомнящи се цветове и емблема.

Дотук добре. Сега да погледнем от другата страна. Униформите все пак са доста специфични фирмена материя и не подхождат на всяко предприятие. Определено мобилните оператори, банките, търговските и ресторантските вериги са подходящи. А защо не и хотелите? Но помислете за огромна компания, в която има толкова много работници, които контактуват на различно ниво. Какво ще си помислите, ако сте чуждестранен инвеститор и ви посрещне един ПР -консултант (или който и да е служител на високо ниво), облечен като всички останали. Не е ли важно той да покаже повече сериозност, тежест, както и повече изисканост. Понякога демонстрацията на високи заплати е необходима за клиента, за да знае, че служителят ще работи мотивирано по неговия проект.

Google+ Comments