Истинската мотивация в 5 защо

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Искате ли да разберете каква е мотивацията ви зад това да си купите ново палто, да смените работата или пък просто да изберете дестинация за почивка? А знаете ли, че може да го направите по всяко време, стига да знаете само една тайна? Коя е тя – просто четете.

Наскоро попаднах на един психологически тест, чийто извод ме остави изключително изненадан. Даже се зачудих как не съм се сетила досега. Мотивацията ни за извършване на каквито и да е дейности е породена от желанието ние. Понякога обаче то остава скрито дори и за нас самите. Или просто не искаме да си го признаем.

В такива случай се прибягва до метода на „5-те защо“. Това е поредица от последователно зададени въпроси, които много логично и просто те отвеждат до самото начало. Сега ще ви дам и пример.

Задачата е „защо си купих това палто, като в гардероба имам още 2?“. Оттук се започва със задаването на въпросите. Отговорът може да бъде – защото нямах точно такова нежно синьо. Следва защо искам да имам синьо палто – защото цветът ми дава настроение. Защо цветът дава настроение – защото в последно време не се чувствам щастлив. Приближаващото се защо не се чувстваш щастлив? Причината може да е защото не съм удовлетворен в личен план. Защо не си ок там? Защото ми трябва любов.

Ето какъв е пътят на мотивацията. Купуваме си вещи, защото ни трябва любов. Така е и с всяко друго решение в живота. Може да пробвате този метод и да разберете малко повече за душевните си терзания и да сте наясно от какво наистина имате нужда.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments