Как да се справим с неприятните миризми в помещението

mrysen filter na klimatik
0 0
Read Time:3 Minute, 25 Second

Дори почистените до педантичност домове и офиси понякога страдат от лоши миризми. Някои от източниците дълго време остават незабелязани, но те са там и ви създават главоболия. Дори да проветрявате често, докато не бъде отстранена основната причина за проблема, няма да намерите решение на ситуацията. Затова в следващата статия ще засегнем темата как да се справите с неприятните миризми веднъж и завинаги.

Стъпка №1: Вземете си климатик с висока филтрация

Ако все още нямате първокачествен климатик в офиса, е време да си вземете такъв, защото той може да ви помогне в борбата с неприятните миризми. Колкото и невероятно да звучи, в днешно време тези системи са много повече от отоплителни уреди. Благодарение на развитието на технологията те вече се продават с комбинация от филтри, всеки от който изпълнява различна роля. Освен улавянето на прахови частици, те също неутрализират микробите и освежават въздуха. Това се постига с помощта на вещества като ензими и катехин, които атакуват молекулите на бактериите, причинители на лоши миризми, и имат дезодориращ ефект. Някои модули използват специални нанотехнологии за улавяне на замърсителите на атомно ниво. Нещо повече, тези системи осигуряват постоянна циркулация, премахвайки застоелия въздух. Ако се чудите откъде да се сдобиете с такъв уред, ви съветваме да разгледате хиперинверторни климатици Eclima – оторизиран онлайн магазин за климатични системи. Там ще намерите както най-новите модели, така и бюджетни опции за всеки джоб, без да трябва да правите компромис с качеството. Някои устройства разполагат с антибактериален вентилатор в допълнение към невероятна филтрираща система. Други улавят мухъл, PM2.5 частици и алергени. Това ги прави още по-ефективни, а въздухът – по-свеж и безопасен.

Стъпка №2: Отстранете източниците на неприятни миризми

Както вече споменахме, източниците на неприятни миризми невинаги са очевидни. Тук ще изброим онези, които често остават скрити за нас:

  • сифон – това е мястото в кухнята, откъдето идват неприятни миризми, свързани с канала. Сифонът задържа остатъци от храна и мазнини, които после често напомнят за себе си. За да се справите с тях, трябва да ги отстраните механично и да залеете сифона с препарат за отпушване на канали. Той ще разложи зловонните остатъци и ще ви отърве от тях;
  • битови отпадъци – ако кошът за боклук престоява пълен дни наред, това обикновено носи негативни последици. Изхвърлените хранителни отпадъци са страхотна среда за развитието на бактерии, които пък имат отличителна миризма. Затова е важно редовно да изхвърляте боклука, както и да почиствате коша;
  • хладилник – при всяко отваряне хладилникът може да бъде източник на неприятни миризми. Поради тази причина е хубаво да не държите непокрити съдове с готвено в него. Ако има стара храна, която е почнала да се разваля, опитайте се да я изхвърлите колкото се може по-скоро. Също може да сложите купичка с оцет в хладилника, който да неутрализира неприятните миризми.
pochistvane na filter na klimatik

Стъпка №3: Добавете свежи аромати

След като се уверите, че източниците на лоши миризми са неутрализирани, ви остава да добавите малко свежест в стаите.

Смляно кафе

Ако има хора, които не понасят аромата на кафе, те сигурно са малцинство, защото кафето ухае прекрасно. Поставете кафени зърна или смляно кафе в отворен съд и го разположете в ъглите на дома. То не само ще дари помещенията с невероятно благоухание, но също ще абсорбира лошите миризми. Колкото по-горчиво е кафето, толкова по-силен е ароматът.

Етерични масла

Разтворете няколко етерични масла във вода, за да освежите въздуха. Смесете ги в малка спрей бутилка и периодично ги впръскайте в помещението. Няма нужда да купувате скъпи ароматизатори за дома, след като можете сами да си направите такъв.

Екстракт от ванилия

Друга съставка, която абсорбира миризмите, е ванилията. Освен това тя ухае на нежен парфюм. Използвайте течна ванилия за целта. Излейте малко количество в няколко съда и ги оставете на различни места – например близо до коша за битови отпадъци или на там, където се образува мухъл. Ванилията ще дезодорира зоната и ще вдъхне аромат на свежест.

Сода за хляб

Содата за хляб също абсорбира неприятния мирис. Поставянето на съд със сода бикарбонат в различни кътчета от жилището ще помогне да се отървете от някои миризми.

Морска сол

Същият ефект притежава и морската сол. Процедира се по идентичен начин. Тя е особено подходяща за след готвене.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments