Гугъл като работодател

Posted On By Stoevv
0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

google-office-designНавярно сте чували за иновативната фирмена култура на Гугъл, за техните креативни стаи, където има джаги, лава лампи, пуфове и безплатна храна. В една такава лежерна обстановка хората нямат проблем да измислят оригинални идеи. Кои са обаче 3-те най-важни компонента в оформянето на корпоративната култура на Google? Това предстои да разберете днес.

  • Мисия

Една организация без мисия е като кораб, плаващ безцелно в открито море, с екипаж, който не знае какво да прави. В днешно време прекарваме по-голямата част от времето си работейки. Затова на хората им се иска на работа да правят нещо значимо. Лесно е да се изложи на хартия каква е мисията на една компания, трудната част е тя в действителност да се реализира. Мисията на Гугъл е да организира цялата налична информация в света и всички да имат лесен достъп до нея, както и тя да им е полезна по някакъв начин. Звучи съвсем простичко, но същевременно наистина значимо. Когато думите се материализират и се превърнат в реални действия, изпълнявани от служителите на Google, тогава те придобиват истински смисъл за всеки един от тях.

  • Право на глас

Всеки служител в Гугъл има право на глас, да изказва мнение или недоволство. Компанията редовно провежда допитвания до служителите за това какво е отношението им към мениджърите. Най-добрите мениджъри получават публична похвала и на тях се гледа като на модели за подражание, а най-лошите получават подкрепа и допълнително обучение. Има и платформи за споделяне на иновативни идеи, директни имейли до основателите на компанията, както и възможност за задаване на въпроси към тях на ежеседмичните TGIF срещи.

  • Прозрачност

Google поддържа политика на открито споделяне на информация със служителите си. Това става на вече споменатите по-горе TGIF срещи с основателите, които през първия половин час споделят какво е направила компанията през изминалата седмица и какво я чака през следващата. Служителите, също така, получават информация какво е било решено на последната среща на борда на директорите. Тя, разбира се, е конфиденциална за аутсайдери, но важното тук е, че компанията показва доверие към служителите си, предоставяйки им я. Също така, всеки служител може лесно да провери с какво се занимават останалите, т.е. и това не остава скрито. Прозрачна политика = високи нива на ангажираност.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments