Следвайте Кайзен модела

Posted On By Stoevv
0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Как се случват промените във вашата организация? Дали са част от една голяма инициатива или постоянно се правят малки промени? Именно за втория подход на постепенно, но постоянно подобряване на процеси ще научите днес. Той се нарича “Кайзен” и идва от японската дума за промяна (kai) към по-добро (zen).

KaizenКайзен се базира на философското възприятие, че всичко може да се подобри. Някои компании видят ли, че един процес върви добре, не го модифицират. Тези, които следват Кайзен модела обаче, винаги търсят място за подобряване. При тях нищо не се разглежда като статукво – всичко подлежи на подобрение чрез малки промени във времето. Постепенните малки промени са по-мекия подход в сравнение с големите, драстични такива, а и към първите служителите се адаптират по-лесно.

При Кайзен модела всички служители са отговорни за откриване на пропуски и всеки, независимо на какво ниво в йерархията се намира, може да даде предложенията си за подобряване на процеси, работна обстановка и бизнеса като цяло. Днес за някои организации моделът се е превърнал в дългосрочна конкурентна стратегия, а сред основните му принципи се нареждат следните: подобрените процеси водят до по-добри резултати; важна е екипната работа; вникване в основата на проблема; с Кайзен се занимава всеки.

Най-характерното, с което можем да запомнил модела Кайзен, е, че при него се вярва, че големите резултати идват след малки промени, акумулирани във времето. Подобренията могат да бъдат в най-различни области – разрешаване на проблеми, потребителска удовлетвореност, конкурентоспособност, екипна работа, задържане на кадри, ангажираност и т.н.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments