Задръжте служителите си за по-дълго

Posted On By Stoevv
0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

5425-1Пазарът на труда днес изглежда много по-различно от този отпреди 10 години. Има бум на търсене на IT специалисти и служители в сферата на обслужване на клиенти по телефона на чужди езици. Не липсва и търсене на експерти по дигитален маркетинг. Развитието на технологиите променя текущата нужда от работна сила. Компаниите трябва да се конкурират помежду си, за да привлекат и наемат най-добрите кандидати. Свръхпредлагането на определени работни позиции кара фирмите да се замислят по-сериозно над въпроса какво да предложат, за да спечелят желания кандидат.

Не е задължително удовлетвореността от работата да е в корелация с работната заплата. Парите вече не са единственият мотиватор за приемане на оферта за работа. Те трябва да вървят в пакет с редица други облаги. Известно е, че чуждестранните компании винаги са поддържали по-високи заплати. Как обаче успяват не само да привлекат, но и да задържат служителите си?

Отговорът е в корпоративната култура. Тя не е нещо универсално, а индивидуално за всяка компания. Базира се предишен опит, но в никакъв случай не е статична, а се приспособява към нуждите на фирмата. Поведението на управителя играе важна роля при формирането на фирмена култура, защото то рефлектира върху подчинените му – ако той е ангажиран, и те ще са ангажирани; ако той насърчава приятелска атмосфера, тя се предава и на останалите и т.н.

Насърчаването на прозрачност е важен аспект от фирмената култура и фактор, който впечатлява кандидатите за работа. Всяка компания избира какъв е обемът информация, който е готова да разкрие пред служителите си, а колкото по-голям е той, толкова по-прозрачна е една фирма. Това също може да значи, че тя се доверява на хората си, давайки им достъп до важни данни. А когато персоналът разбира оперативния контекст, той може да взима информирани решения.

Работодателите трябва да са наясно, че служителите няма да работят за тях вечно особено ако не им предоставят възможност за развиване на уменията. Освен да разберат как оперира една компания, служителите очакват да участват в трейнинги за повишаване на квалификацията, които да ги отведат към издигане в кариерата.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments