Да остана фрийлансер или да регистрирам фирма?

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Този въпрос стои пред повечето хора, които упражняват свободни професии или по-точно намират проектите си чрез една от многото платформи за фрийласери и най-често работят с чужда валута. Американците като че ли са най-склонни да аутсорсват работа на подобен тип специалисти, тъй като все още вярват, че ще могат да намерят най-доброто качество за най-ниската цена, отколкото ако се възползват от услугите на някоя фирма.

Когато говорим обаче за начина, по който трябва да се легализира този тип заетост и доходи пред българското законодателство, нещата стоят доста сложно.

Ще дам пример с моя приятелка, която работи от дълги години точно по този начин. По-голямата част от парите й се намираха в системата PayPal и тя дефакто не декларираше никакъв доход пред българското законодателство. Да, но все пак, реши, че трябва да мине “в легалност”, за да може да се самоосигурява и всичката й дейност да е чиста. И се започнаха едни сериозни проучвания как всъщност да легитимира дейността си. Оказа се, че е много трудно да се намери отговор на този въпрос. Премина множество консултации с различни счетоводители и хора, които се прехранват по подобен на нейния начин. На практика се оказа, че не може да не декларира доходите си, но как трябва да го направи… никой реално не може и да й отговори на този въпрос.

Накрая стигнаха до заключението, че е най-добре да регистрира фирма, благодарение на който юридически да преминават всички осигуровки и данъци, които дължи на държавата. Това, честно казано, не й хареса особено, тъй като това означаваше да дава почти половината от месечния си доход на държавата, но все пак регистрира фирмата си, тъй като искаше всичко да й чисто пред закона.

Имали ли сте подобни проблеми и как се справихте вие с тях?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments