Фирмата ми няма дейност, но има задължения

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Често сме изправени пред изпитания, а някои от ситуациите, в които попадаме са породени от независещи от нас причини. Извънредното положение се отрази върху всеки аспект от живота ни. Голям брой фирми намалиха обема на работа или временно прекратиха дейността си. Въпреки това, техните задължения продължават.

Много хора, също като мен, не са запознати с тази практика и затова се стига до санкции, изпуснати срокове, неподадени документи и глоби. Когато се наложи и аз да прекратя дейността си, проведох незабавна консултация със счетоводител. Оказа се, че адекватни мерки, взети навреме, ще ми спестят редица главоболия. Затова реших да споделя основните акценти, които научих от счетоводната къща, с цел повече хора да се запознаят с тях и да не допускат грешки.

По време на консултацията ми беше разяснено, че фирмените задължения се делят на еднократни и ежемесечни. При еднократните задължения всяка календарна година завършва с годишен финансов отчет, но за фирмите без дейност нещата са опростени. Освободени са от държавни такси, като единственото задължение е подаването на Декларация за липса на дейност по образец в Търговския регистър, като срокът е до края на първото тримесечие на следващата година. Еднократно подадена, тази декларация е валидна, докато фирмата не възобнови дейността си. Ако управителят и съдружникът му се самоосигуряват, е нужно да подадат декларация ОКД 5 за временно прекъсване на дейността, което трябва да стане в 7-дневен срок. Ако пък има уговорка с назначени лица за прекратяване на трудовите договори, то в 7-дневен срок се подава уведомление до НАП.

При ежемесечните задължения влизат подаването в НОИ на болнични листове, формуляри за майчинство или временна нетрудоспособност. Ако фирмата ви е регистрирана по ДДС, всеки месец до 14-то число ще трябва да подавате към НАП нулева декларация за Дневник покупки и продажби, както и справка по ЗДДС. Третото важно задължение е към хората на трудов договор, които не са освободени. Всеки месец към НАП трябва да подавате декларации 1 и 6.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments