Пандемия във фирмата

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Въпреки че извънредното положение приключи, епидемичните мерки в страната останаха. С леки темпове животът започна да се връща обратно в нормите си, а заедно с това и работниците в офисите. Нормално е при такъв контакт броят на заразените да нарастне. Но какво се случва, когато във фирмата има подобен случай?

Определено ситуацията е стресова както за работодателите, така и за служителите. Негативен ефект се оказва дори върху семействата на всички в даденото предприятие. По новините постоянно съобщават за нови случаи на огнища на коронавирус в големи предприятия. Хората в по-малките фирми се чувстват някак по-защитени, въпреки че тук гаранции няма.

Без значение размерът на предприятието е необходимо да се вземат определени мерки в случай на заразен в офиса. Първата стъпка е да бъдат информирани всички служители за случилото се, без да се създава паника. След това работодателят трябва да изиска PCR тест от всеки един имал пряк или косвен контакт със заразения. Препоръчително е да се тества и цялата фирма, като разходите е добре да се покрият от работодателя.

Докато излязат резултатите, е необходимо работният процес да се преустанови и реорганизира. При възможност нека служителите да извършват задълженията си от вкъщи. През тоз период е наложително сградата и всички вещи в нея да бъдат дезинфекцирани. За тази цел може да се наеме специализирана фирма, чиято основна дейност е свързана с това и която има опит в подобни ситуации.

При получени готови проби и техните резултати има два варианта. Ако има още заразени, то веднага се свържете с РЗИ в съответния град и предприемете всички мерки, за да се овладее ситуацията. Вторият вариант е най-добрият – негативни тестове. Въпреки това не бързайте да връщате всичките си служители обратно на работните места. Съветвам ви да изчакате срок от 14 дни, в който да се осъществи ротационен принцип на работа и след това постепенно запълване на физическите места в офиса.

Не забравяйте, че във всяка извънредна ситуация е важно преди всичко ръководството да запази самообладание, за да вземе най-добрите решения за своите служители и да им ги представи по адекватен начин.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments