Лоша година за винопроизводителите

Posted On By Stoevv

2014 не бе никак лека за фирмите в селскостопанския сектор. Недружелюбното лято постави много от тях пред големи изпитания. За разлика от предходната година, когато се влагаха не малко средства в напоителни системи, настоящата накара фермерите да се замолят дъждът да спре.

GrapeНаводненията в Северозападния и Източния край оставиха без реколта стотици домакинства. Ниските за сезона температури повлияха върху овошките, сивите дни и високата влага унищожиха големи лозни масиви. Отчетени са до 30% по-нисък добив на грозде тази година. Заради лошото време в някои региони реколтата е изгубена почти на 100%. Винопроизводителите признават лошата година, но успокояват, че това няма да повлияе на цената на виното и запасът ще стигне поне за вътрешния пазар.

Благоприятна бе годината обаче за царевицата и слънчогледа в цяла Европа. Според последните новини ЕС вероятно се е сдобил с 70,46 милиона тона царевица през тази година, сравнение с 64,48  през изминалата. В България на добро качество и количество се радват в Добруджанския регион. Но не толкова плодовити се оказаха засетите площи в Тракия, където е отчетено най-слабо ниво на добив.

Климатът всяка година крие риск. Обикновено занимаващите се със селско стопанство са подготвени за продължителна суша или за борба с вредителите с огромно количество пестициди. Пръскането с препарати срещу болести по растенията, причинени от високата влага обаче, понижава екологичната чистота на стоката. Иновациите в преработката на плодовете и зеленчуците не спират развитието си, но струват скъпо за дребния и среден български фермер.

За сметка на това се наблюдава преориентиране в отглеждане на зеленчуци в оранжерии. Вече е факт споразумението между България и Холандия за развитие в този сектор.

Google+ Comments