Наемате хора? Но какви?

Posted On By Stoevv
0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Нужно ви е ново попълнение в екипа, но не какво, а подходящ човек, който ще се вписва добре и ще има нужните социални умения и квалификация. Всеки работодател знае, че това е трудна задача. Има няколко неща, на които може да обърнете внимание при избора на нов служител, за да сте сигурни, че той е правилният човек за вас.

И най-добрите рекрутьори са били заблуждавани от кандидати за работа. Случва се на самото интервю човекът да се представя по-един начин, но след като бъде нает поведението му да се измени. Съществува и обратния случай, в който кандидатът за интервю не се справя добре, защото е имал лош ден, а всъщност е напълно подходящ за позицията.

11 employeesЗатова е по-добре интервютата за работа да имат няколко етапа, за да може да опознаете човека срещу себе си по-добре.
Ако компанията ви се развива твърде бързо, ще имате спешна нужда от нови служители, които вероятно ще искате да наемете по-експедитивно. Това е грешен подход. Бързайте бавно и бъдете внимателни. Грешният човек може да наруши лекотата с която екипът е работил досега. По-добре изчакайте да се появи правилното попълнение.

За позициите, които не изискват дългогодишен опит, може да процедирате по следния начин – наблегнете на положителната нагласа на служителя, след това може да го обучите на всичко, което трябва да знае. Позитивизмът е заразен, а приемането на всяка нова задача с отношението от типа „мога да се справя“ е безценно качество.

Не забравяйте, че човекът, който наемате, ще стане част от екип, а колкото по-сплотен е той, толкова по-лесно и бързо ще върви работата. Професионалните уменията се придобиват в процеса на работа, докато личните качества са вече заложени.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments