Разликата между dress code и фирмена униформа

Posted On By Stoevv
0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Има бизнес отрасли, за които буквално можем да кажем, че служителите са “лицето на фирмата”. Това са усмихнатите хора, които най-отзивчиво ви обслужват в банковите офиси. Това са приветливите служители в туристическите агенции, които ви помагат да организирате екскурзията си. Това са консултантите в магазините, които са там, за да ви помогнат при избора ви за покупка. Общото между всички тези хора е, че ги разпознаете мигновено. Те не са като вас, не са и като другите клиенти около вас. Веднага можете да ги познаете именно по начина, но който са облечени.

dresscodeКакво е dress code или дрескод?

Дрескодът е задължителен стил на обличане. В офисите например е прието да се ходи с по-елегантни дрехи и костюми. Къси шорти, потничета с гол пъп или прозрачни блузки са изцяло забранени. Има фирми, които налагат строг стил на обличане за своите служители, който е предварително описан, и хората са длъжни да го следват. Това са мерки, които се взимат именно защото мениджърите знаят колко силен ефект оказва външният вид. Банковите институции са явен пример в тази насока. Служителите там се обличат по еднотипен, но не и по еднакъв начин. Те са с костюми, ризи сака, обувки. Цветовете, които избират са по-земни и неутрални, а аксесоарите са сведени до минимум. Следват строг дрескод!

Какво е фирмената униформа?

Т.нар. униформа вече е задължителна и често има предпазни функции. В производствените цехове, във фирмите за куриерски услуги, в големите хипермаркети, в сферата на здравеопазването, отбраната и т.н. униформите са строго задължаващи и трябва да ги носите без значение дали ви харесват или не, защото така се отличавате явно сред останалите хора. Окозва се, че униформите често са полезни за здравето на самия служител, защото го предпазват. Полезни са обаче и за визията на фирмата, защото се използват цветови внушения, за да се рефлектира върху клиентите. Така например бялото го асоциираме с чистота, хигиена и здраве и затова униформите на лекарите в повечето случаи са бели.

Извод

За всяка фирма е добре да реши дали има нужда от униформи за служителите си и какви да бъдат те. Дрескодът, от друга страна, винаги е препоръчителен… освен когато човек си работи от вкъщи и никой не го гледа. Нека не забравяме, че дрехите са източник на самочувствие и увереност, но също така могат и да ни потискат, ако не се чувстваме добре в тях. Те могат да ни приобщят към колектив или да попречат за изявяване на идентичността ни. Съветът ми е да не ограничавате вашите служители как да се обличат, но нека все добре е да има и някакви граници, които да не се преминават.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments