Разликата между шеф и лидер

Posted On By Stoevv
1 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

boss-vs-leaderДнешният пост е вдъхновен от изображението вляво. От известно време то се прехвърля от една социална мрежа в друга и доста ясно обяснява ситуацията, с която повечето хора биха се съгласили освен ако не са шефът в горната част на картинката 😉

Начинът, по който подхождаш към хората, които ръководиш, е фактор, който влия на изпълнението на целия екип под теб. Всичко започва с човека на ръководна длъжност и се разпределя между останалите.

Принципно всяка компания си има шеф, но той не винаги е и лидер. Не е достатъчно само да раздаваш заповеди, ти трябва да поведеш останалите, да им покажеш пътя, да им служиш за пример. Ето няколко разлики между това да бъдеш лидер и това да си шеф, които могат да ви от полза.

Докато шефът казва “Действайте!”, лидерът казва “Да действаме!” Усещате ли как последният се слага под общ знаменател с всички останали и участва процеса, вместо само да го наблюдава.

Шефът командва, а лидерът пита и изслушва. Комуникацията в един екип и в компанията като цяло е важен фактор за правилното изпълнение на поставените задачи. В крайна сметка една задача трябва да бъде обяснена добре, за да бъде свършена добре.

Лидерът е заинтересован в това подчинените му да израстват в компанията, затова е готов да им предаде нужните знания, за да могат да се справят по-успешно със задачите си и заедно да дърпат компанията напред. Шефът пък си пази мястото и не склонен да споделя опита си.

Когато шефът си приписва заслуги, лидерът ги отдава на екипа. Не е достатъчно само да галиш егото си с това колко добър ръководител си, трябва и да поощряваш екипа за добре свършената работа.

Един лидер е способен да вдъхновява, докато един шеф умишлено всява страх. Последният е готов веднага да обвини някой за зле свършената работа и то пред останалите, вместо да е предотвратил това още на фаза обяснение на задачата и последващо участие в процеса.

Вие какъв ръководител искате да имате? А какъв искате да бъдете?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments