Спънки при пестене на пари

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Особено през летния сезон, когато се нуждаем от почивка, осъзнаваме колко заделени средства имаме за това. Може да ни се иска да се отдадем на по-дълга и заслужена ваканция, но парите да ни спират. За да може следващото лято да сте подготвени с по-солиден бюджет, ви давам няколко съвета. Те са свързани най-вече с препятствията, които не позволяват спестяването.

Започвам от непланираното на месечните разходи. Когато живееш ден за ден, то и парите свършват за ден. Предварителното разделение на месечните финанси спрямо разходите, ще помогне за по-лесното разпределение на финанси за свободно харчене и заделяне. Тук точна формула няма, защото всеки живее по различен начин. Но с проба и упоритост ще се постигнат добри резултати.

Липсата на месечен финансов график, спомага и за още два процеса, които силно ограничават и даже изяждат възможностите за спестявания. Първият е свързан с импулсивните покупки. Според различните проучвания, те винаги са ненужни стоки, които са ни впечатлили. Ако тяхната необходимост се съпостави с наличието на финанси за тях в списъка за месеца, то времето за мисъл ще се увеличи, а необходимостта ще спадне.

Вторият фактор са дребните ежедневни покупки. Всъщност не може да си представите колко всички ние даваме за фрешове, за нещо сладичко, за дъвки и подобни материални придобивки на изключително ниски уж цени. Но когато тяхната сума се събере за 30 календарни дни, то цифрата никак няма да се хареса. Затова първоначално започнете да събирате касовите бележки и ги въвеждайте в таблица, за да знаете колко от тях може да съкратите.

Накрая завършвам с изплащането на кредитите. Тъй като голям процент българи, а и не само, покриват задължения, това перо е важно. Съветът тук е да не внасяте само минимума, защото лихвата се увеличава, а оттам и губенето на пари. Затова към минималните вноски се стремете, само когато имате наистина финансови затруднения.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments