Новата гиг икономика

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Когато се чуе думата икономика, винаги първата асоциация е свързана с много цифри, мисъл и суха материя. Всъщност икономиката е навсякъде около нас и е обвързана с начина ни на живот. Типичен пример за това е гиг икономиката, която е ново название и обхваща цяла една сфера с работа. Ако за първи път чувате за нея, то продължавайте да четете.

Всички знаем за фрийлансърите – хора, които работят на свободна практика и сами определят работното си време, проектите и заетостта си. Точно за тях е гиг икономиката, която е свързана с платформи, служещи като посредници между изпълнители и определени клиенти. По този начин е много по-лесно и бързи да се свърши определена работа и за двете страни.

Гиг икономиката има своите четири направления. Първото от тях е свързано с услугите в транспортната сфера. Като пример тук бих ви дал Uber или Takeaway. Те са онлайн платформи, които са посредници между търговци и клиенти. Колкото и гадно да звучи, но и благодарение на пандемията, тук инвестициите се удвоиха и в момента наброяват 200 милиарда долара.

Вторият сектор на този вид икономика обхваща хора, които споделят активи или жилища. Сигурен съм, че веднага ще се сетите за Airbnd, която се превръща в глобална платформа. Тук може би нямаме съвсем български примери, но според мен и Booking може да го отредим в категорията.

Третият сектор обхваща ерията на дома и домашното производство. Тук включвам всички хендмейн приложения, както и такива за онлайн обучение или свързване с майстор или специалист в дадена сфера. Звучи ви познатао, нали?

И накрая завършвам с четвъртия и най-малък сектор – професионалните услуги. Има се предвид работници в сферата на дигиталните услуги и проекти. Всъщност това е основата на гиг икономиката, която обаче се е разраснала и е придобила други мащаби, обхващайки много различни сфери.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments