Чували ли сте за фамилията Ротшилд? Те са европейски евреи, които се занимават с финанси и банково дело още от 18-и век. Основател на династията е Майер Амшел. Той за първи път използва Ротшилд като фамилно имено от бижутерската изработка на неговия баща – орел с червен щит, на който преводът от немски е точно като фамилията. Защо ви пиша за тях днес в блога – защото са едни от най-богатите хора и днес. А как е възможно това – разкривам ви в следващите редове.

Всъщност в два поредни материала ще ви дам техните съвети за това как да задържите богатството си. Защото всички знаем, че пари може да се спечелят, но е трудно да се опазият и да се удвоят. И за да не се чудите откъде ги знам тези правила, то те са разкрити от завещанието на Майер към петимата му синове. Всъщност това са неговите лични убеждения, които във фамилията се прилагат и в сегашно време.

За семейният бизнес според главата на семейството било важно кой ще го ръководи. Това, разбира се, трябвало да се случва само от член на рода. Недопустимо е наемни служители да заемат ръководни постове. Причината – защото те не го приемат като нещо свое и е много вероятно да доведат до фалит. Може би до голяма степен има смисъл в тези думи, но аз пък мога малко да поспоря по темата.

Следващото правило е сключването на бракове само с далечни родственици. Така няма да се загубят парите и да се пръснат между други фамилии. При жените пък се приемат бракове, които са с аристократи и ще допринесат за запазване и увеличаване на благосъстоянието. Това ми прилича на изискване от времето на монарсите, но като се има предвид кога е писано, е настина водено от тях.

Този материал го завършвам и с още един завещан съвет от Ротшилд – никой не трябва да знаем фамилията с какво и колко разполага. Това означава, че всеки трябва умело да прикрива успехите си. А ако пък възникне спор и има претенции за имущество – то тогава конфликтът се решава от семейството, за да се запази стабилността на дома.

Google+ Comments