В кой сектор в България да развивам дейността си?

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Българската икономика е сравнително индустриализирана със средно развит частен сектор и запазен ограничен брой държавни предприятия. През 2018 година като най-предпочитани сектори за развитие на бизнеса са автомобилната индустрия и фармацията. Те предлагат добра перспектива и устойчив растеж. В последните години автомобилната индустрия в България се възроди, поради увеличения интерес на чуждестранните компании, които отварят производства у нас. Фармацията бележи стабилно развитие и устойчив растеж. Това се отнася както за хуманитарната, така и за ветеринарната фармация. Търсенето на лекарства постоянно нараства поради застаряващото население и многобройните болести.

Като най-рискови и непредпочитани се определят секторите – строителство и транспорт и енергетика. Оборота на фирмите, развиващи дейността си в последните два сектора постоянно спадат, като тази тенденция се наблюдава в световен мащаб, не само за България. Строителството е в силна зависимост от големите инфраструктурни проекти, който са финансирани с европейски средства. В България е развит основно надземният транспорт.

Основни проблеми пред българските фирми са недостатъчния капитал за извършване на международна търговия и посрещане на настъпилите задължения; липса на подходящо квалифициран персонал; недостиг на международни партньори; необходимост от изготвяне на регулярни справки относно състоянието и дейността на фирмата; нужда от качествен и компетентен управленски екип. Всяка сфера в икономиката дава възможности в различен мащаб. По-трудното идва, когато вече е създадена фирма и тя трябва да се наложи на пазара и да устои на препятствията във времето.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments