За конкуренцията и конкурентните предимства

Posted On By Stoevv
0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

В днешно време конкуренцията на пазара на продукти и услуги е голяма. Съществуват многобройни начини за задоволяване на потребности. Затова я има и конкуренцията, която се бори да привлече потребителите на своя страна.

Ако една фирма има конкурентно предимство, това значи, че тя разполага с атрибути, които й позволяват да се представя на по-високо ниво от останалите в индустрията. За да придобие такова предимство, фирмата се придържа към стратегии, създаващи стойност, които не се прилагат едновременно от никой неин конкурент. Тези стратегии са необикновени, носещи стойност и нямат друг такъв еквивалент. Конкурентното предимство е стратегическо и засилва позицията на компанията на съответния пазар.

Competitive-Advantage2-290x220Устойчивите конкурентни предимства са такива, които не могат да се копират лесно, поради което траят за по-дълъг период от време. Знаете как в една конкурентна среда, когато някой измисли нещо ново, другите веднага се втурват да го копират в борба за пазарен дял. Ако тази иновация не може бързо да бъде изкопирана, то само тогава говорим за устойчиво конкурентно предимство. С него компанията надминава конкурентите си и си осигурява видно място на пазара, на който оперира. Там тя става пазарен лидер.

За да има устойчиво конкурентно предимство, една фирма трябва да отговаря на четири критерия относно ресурсите си. Първо – доколко ценни са и дали позволяват изготвянето на стратегии, които подобряват производителността и водят до по-добри резултати. Второ – дали ресурсите са редки, което значи, че никоя друга фирма не ги притежава. Трето – дали могат да бъдат несъвършено наподобени от останалите. Четвърто – дали имат субститути, т.е. не трябва да имат заместител на пазара.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments