Принципът на коректността и бизнес етиката

Posted On By Stoevv
0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Ако говорим за коректност по принцип, може да се придържаме към прословутото мото, което гласеше, че не трябва да правиш на другите онова, което не искаш да ти се случи на теб. Тази сентенция дава достатъчно разбираемо описание на материята. Тя е важна както при общуването в неофициална среда, така и при бизнес комуникацията, където е ключов фактор за печелене на доверие.

InternetBusinessEthics101Взаимното доверие между бизнес партньори, базирано на коректно отношение на всяка от двете страни, води до изграждане на трайна връзка между тях, която е устойчива във времето. Една компания не може да съществува самостоятелно в бизнес средите. Нейните контрагенти, както и потребителите на продуктите й, я правят това, което е.  Ако е винаги първият им избор, то така ще има стабилна позиция в бранша, в който е избрала да оперира. Следването на добрите практики в бизнеса показва, че фирмите са готови да застанат на страната на етичния начин, по който нещата трябва да се случват. Ако се тръгне от презумпцията за коректност и тя е водещ приоритет при създаване на бизнес отношения и за двете страна, то така всяка от тях ще спечели.

Знаете ли, че у нас от 2002 г. съществува “Стандарт за бизнес етика”. Компаниите, които го приемат, застават зад основните принципи на пазарното поведение и декларират, че ще бъдат добри работодатели и бизнес партньори. Всяка фирма, независимо колко е голяма, може да го подпише и да следва моралните ценности в него.  Инициативата е на Българския форум на бизнес лидерите.

Всяка компания би искала на нейната коректност да се отговори със същото. Така бизнес отношенията ще бъдат гладки и ще се стига до крайния резултат по-бързо. Уважавай, за да бъдеш уважаван!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments