Начело на успешен екип

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

В днешния динамичен свят ръководенето на успешен работен екип е една изключително трудна задача. Освен с откриването на интересни проекти, които да провокират служителите, един ръководител трябва да се стреми и да им осигури подходящи условия, възнаграждения и отношение. Въпреки че понякога всички тези изисквания са спазени, хората желаят да сменят работата си, а причината се корени в действията на лидера. Затова в този материал ви давам три основни правила, които се изискват, за да бъде водачът наистина на ниво и да създаде непобедим екип.

Първото е свързано с алтруизма и желанието за собствени успехи. На всички е ясно, че мениджърът на даден екип е поставен там заради качествата и заслугите му. Именно затова той трябва да се стреми да насърчава своите служители да постигат успехи също като него. В лидерът трябва да има силно изразено чувство за алтруизъм, да помага на другите и да дава повече, за да и получи повече.

Второто е неутрализиране на личните отношения. Явното демонстриране на любимци е не само неприемливо, но и неморално. Всеки човек има своите силни и слаби страни, както в работата, така и в останалата част от живота си. Затова на работното си място не би трябвало да се чувства пренебрегнат. Заедно с това пристрастията създават усещане за съревнование, което обаче не е на ниво работа, а на ниво подмазване.

Третото е справедливостта. Предполагам, че сте го чували и срещали в редица други статии, но това е, защото е основополагащо качество на добрия лидер. Правилното разпределение на длъжности, задачи, натовареност е сигурен знак, че мениджърът разбира от работата си. Тук може да се включи и умението за правилния подбор на работни групи, съобразени спрямо работните и личните интереси. Така се получава по-голямо сплотяване на колектива и работният процес се превръща в удоволствие.

Освен изброените, бих добавил и човечност. Това качество трябва да е присъщо не само на лидерите, но и на самите служители. Само така се изгражда работещ екип, който постига резултати и е успешен.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments