За Стоян Мавродиев и нуждата от инвестиции в българското предприемачество

0 0
Read Time:3 Minute, 47 Second

При безброй препятствия и все по-конкурентна пазарна икономика, трудно е за бизнесите да стартират, а още по-трудно е да се разраснат. Добрите идеи и предприемаческия дух водят България към развитие, но само ако успеят да намерят реализация. Какво е общото между иновативните и целеустремени умове, които осъществяват целите си и успяват да просъществуват въпреки всички перипетии? Според Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие, едно от нещата, които ги свързва, е това, че някой е повярвал в тях. За много от малките и средните бизнеси в страната, този някой е именно ББР.

Основната мисия на ББР е да помага на малките и средните предприятия да пробият на пазара и да се разраснат, което значително допринася за социалния и икономическия напредък на България. Данните сочат, че близо една пета от брутния вътрешен продукт на страната се реализира именно от МСП сектора.

Главната цел на Стоян Мавродиев, още при постъпването му на длъжност, беше да превърне ББР в модерна банка с визия, с по-добри условия и продукти и по-активно участие на финансовия пазар. Една от първите стъпки по пътя към тази цел беше основаването на трите нови дъщерни дружества – Фондът за капиталови инвестиции, ББР Факторинг и ББР Лизинг. Както се обобщава от Bloomberg TV Bulgaria, след вече две десетилетия от успехи, ББР се превръща в една финансова група, в която влизат пет дъщерни дружества.

Фондът за капиталови инвестиции бе създаден за малките, средните и развиващите се предприятия в България, най-вече за иновационните. Фондът участва в капитала на тези компании, като получените средства могат да бъдат вложени в разширяване на обема им на производство, на складовите бази и за развойна дейност. Чрез фонда може също да се усвоява финансиране по програми на Европейския съюз.

На българския пазар, услугите на ББР Факторинг помагат за ускоряване обращаемостта на оборотния капитал. Също толкова важен се явява второто направление на дружеството – развиване на експортния потенциал на износителите. С помощта на ББР, българските фирми имат по-добри възможности да достигнат нови краища на международния пазар.

ББР Лизинг предоставя средства за растеж и развитие на дейността предприятията, като на фокус са тези в сферата на иновациите. Така те могат да увеличат обема да производството си, да ускорят растежа на дейността си и да обновят оборудването си.

Фондът за капиталови инвестиции съществува едва от две години, а ББР Лизинг и ББР Факторинг стартираха в началото на 2019 г., но тези дружества са само най-новите от групата на Българската банка за развитие. Националният гаранционен фонд и МФИ Джобс имат десетгодишен опит в извършването на специализирани финансови услуги, всяко с хиляди успели клиенти от всички търговски сектори.

Микрофинансираща институция Джобс е незаменим съюзник на микро- и малки, средни и развиващи се компании, производители в сферата на земеделието, самонаети лица и предприемачи, които имат нужда от кредит за стартиране или развитие на бизнеса си. Улеснява достъпа до средства и на стартиращи компании и по този начин ги допуска до пазара на финансовите услуги. Един от пет отпуснати кредита е именно за стартираща фирма. Сред многото успешни проекти се нарежда главната атракция на село Плоски – WineMakeryClub. Гостите на винарната могат сами да приготвят виното си, като смесват сортове в бутилки според предпочитанията си. Историята на тази винена изба започва с кредит от МФИ Джобс, който използват за строежа на сграда и закупуване на необходимата апаратура. Освен МФИ Джобс, след постъпването на Стоян Мавродиев като изпълнителен директор на ББР са основани и още три дружества – Фондът за капиталови инвестиции, ББР Лизинг и ББР Факторинг.

Стартиращите предприятия се сблъскват значително по-често с проблеми при тегленето на кредити. Липсата на кредитна история прави търговските банки по-малко склонни да им гласуват доверие. Дори и установените бизнеси невинаги жънат успех. Тук идва на помощ Националният гаранционен фонд – той допълва обезпеченията на кредитите и дава възможност на стартиращите предприятия да започнат дейността си. От 2010 г. Националният гаранционен фонд е обслужил повече от 9100 фирми. Един от предприемачите, допитали се до услугите на фонда, е Еро Фабрицио Фрески – италиански фермер, прехвърлил бизнеса си в България през 2004 г. Той започва да сади домати и с годините бизнесът му се разраства. Когато решава да закупи модерни машини, банката, към която се обръща, е склонна да покрие само 50% от нужните 1.5 млн. евро. С помощта на Националния гаранционен фонд, това число става 80%. И лихвата е по-ниска. С получените средства той успява да закупи пет нови съоръжения за напояване.

В крайна сметка успяват тези, които не позволяват на трудностите да ги препънат. Българската банка за развитие остава надежден съюзник на добрите идеи и предприемаческия дух.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments