Имате ли доверие на колегите си?

Posted On By Stoevv
0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Колегиалност, партньорство, доверие – все неща, необходими, за да може един екип да се чувства сплотен и да роботи добре заедно. Отношенията на работното място трябва да са базирани на сътрудничество, а конфликтни ситуации трябва просто да не съществуват.

Липсата на доверие води до забавено изпълнение на задачите, тъй като разговорите по обсъждане на проекти се удължават, трудно се стига до единно мнение, водят се дълги преговори как трябва да се подходи и нещата просто не вървят гладко. Всяко оперативка е мъчителна и сякаш всеки си преследва собствена цел и иска да се наложи, вместо да стигнете до единодушно решение заедно, което ще е от полза за компанията. А нали именно за това сте се събрали?

4-TRUSTДоверието е ключов фактор, за да може един екип да работи ефективно. Неговото съществуване ускорява процеса на изпълнение на задачи. Може би си мислите, че човекът срещу вас е длъжен да ви вярва и това е негов проблем, но всъщност е обратното. Вие сте този, който с поведението си да предизвика доверие у околните. За целта добре трябва да се постараете.

Печеленето на доверие на работа се базира на две неща – компетентност и характер. Само едното обаче не е достатъчно. Колегите ще ви имат доверие, ако си вършиш работата добре и имаш нужните компетенции за това, но не само. Знайте, че всички членове на екипа са взаимозависими, а не отделно реещи се единици от общото цяло, които не се вписват.

Дори и всички да имате желанието проектът ви да върви напред, това няма как да стане, ако не разчитате един на друг, а само на себе си. Трябва да допуснете останалите, а не да им противоречите, когато дори нямате основание за това. Действията трябва да отговарят на думите ви. Щом сте поели ангажимент да свършите нещо, трябва да го свършите, защото целият екип разчита на вас. Ето това е проява на характер.

Прозрачност в общуването е нещо, което гарантира, че всички са “на една страница”, що се отнася до конкретния проект и че никой няма скрити планове и кроежи, за да дръпне проекта в своя полза, когато останалите се провалят. Тук всички работите за една кауза, не сте врагове.

Доверие се печели и като покажете заинтересованост към мнението на останалите и се отнесете с уважение към него. Това трябва да става всеки път, когато имате ново задание, а не само когато сте в настроение. Така показвате на колегите си, че цените положения от тях труд.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments