Неетично поведение на работното място

Posted On By Stoevv
0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Неетичното поведение на работното място може да доведе до сериозни последствия, ако не се вземат мерки навреме. Едно от тях е създаването на нагнетена работна обстановка, заради която и служителите, и бизнесът ще пострадат.

Някои от често срещаните примери за неетично поведение са вземане на болнични без причина, излизане в по-дълги почивки от регламентираните и приписване на заслуги за работа, свършена от някой друг. Такива неща принципно нарушават фирмената етика и трябва да се докладват.

В големите световни компании отделът по човешки ресурси дава възможност на служителите да изказват техните притеснения относно неетичното поведение на колеги. Там се провеждат обучения по въпроса и има приети политики за такива случаи. В по-малките фирми обаче без такъв отдел или човек, отговарящ за персонала, възможностите за докладване на неетично поведение са ограничени, защото няма правила и процедури, отнасящи се към този проблем.

7-ethicsСъздаване на етичен кодекс: С такъв кодекс се задава тона на поведение на служителите на работното място. Той определя кои ценности са важни за компанията и създава обща рамка на допустимите граници за държание в организацията. Етичният кодекс може да бъде написан с по-общи понятия, но така че те ясно да предават визията на фирмата за етика на работа. В създаването му трябва да са включени и ключови служители, които имат по-близки наблюдения върху случващото в компанията.

Въвеждане на протокол: Протоколът дава инструкции как да се докладва за неетично поведение и каква е процедурата, която ще последва след това. Човекът, който ще се занимае със случая, при липсата на вътрешен HR, трябва да е неутрален, т.е. да не е близък нито с докладващия, нито докладвания. Така ситуацията ще бъде разрешена по възможно най-честен начин. Ако не може да ангажирате безпристрастен такъв вътре във фирмата, използвайте външен HR.

Обучения за служители: За да сте сигурни, че служителите правилно ще разпознаят неетично държание на работа, се погрижете да организирате периодични обучения, както за новите, така и за старите попълнения. Това може да стане на живо или онлайн. В началото на всяка година може да раздавате копия от етичния кодекс до всички служители. За да сте сигурни, че са го прочели, може да пратите малък тест с 3-4 въпроса по темата на служебния имейл, на които те трябва да отговорят.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Google+ Comments