Опасността от дигитални атаки и как да я избегнем

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

За дигиталните атаки карантина няма. В условия на извънредно положение, когато несигурността и страхът от неизвестното завладяват хората, компютърните вируси „изживяват“ своя Ренесанс. Това са програми, които се размножават и разпространяват, инфектирайки други приложения, без нашето знание.

Информационният глад даде поле за изява на успешни хакерски атаки, а целта им са корпоративна информация, пароли и лични данни. И става лесно. Работим от вкъщи, но влизаме във фирмените сървъри през незащитената домашна мрежа. А изградени навици за киберсигурност имаме ли?

Проблемът е сериозен и тепърва ще се разраства. Дори наскоро попаднах на информация от изданието Business Insider, която описваше новите методи за дигитални атаки. Хакерите стават все по-изобретателни, като вече се представят и за системни администратори. Така те получават достъп до всички наши устройства. Друг начин за кражба на данни е със заразени онлайн карти с информация за Covid-19. В Топ 3 влиза и класическият „фишинг имейл“ с „актуална информация“ от правителствени и здравни организации.

В която и от трите мрежи да попаднем, сценарият е еднакво лош – киберпрестъпниците ще се сдобият с данните на компанията, за която работим, или с нашите лични данни, ще ги криптират и със сигурност ще поискат откуп. Разбира се, ако се научим да спазваме някои мерки за киберхигиена, ще избегнем опасността.

Например от значение е достъпът до служебните сървъри да се осъществява през защитен канал. Не забравяйте да обновите браузъра, операционната система и антивирусната програма. Ако работите от вкъщи, хубаво е да смените фабричните парола и потребителско име на рутера. Влизайте само в интернет страници с криптирана връзка и не попълвайте онлайн анкети за Covid-19 – истинските са само хартиени. Не разрешавайте на неизвестни системни администратори достъп до домашните ви устройства и не въвеждайте личните си данни, ако получите имейл от някоя „институция“.

Най-важното е да не изпадате в паника и да помните, че коронавирусът не се разпространява по интернет, но компютърните вируси – да. Бъдете внимателни!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments