Разликата между шеф и лидер

boss-vs-leaderДнешният пост е вдъхновен от изображението вляво. От известно време то се прехвърля от една социална мрежа в друга и доста ясно обяснява ситуацията, с която повечето хора биха се съгласили освен ако не са шефът в горната част на картинката 😉

Начинът, по който подхождаш към хората, които ръководиш, е фактор, който влия на изпълнението на целия екип под теб. Всичко започва с човека на ръководна длъжност и се разпределя между останалите.

Принципно всяка компания си има шеф, но той не винаги е и лидер. Не е достатъчно само да раздаваш заповеди, ти трябва да поведеш останалите, да им покажеш пътя, да им служиш за пример. Ето няколко разлики между това да бъдеш лидер и това да си шеф, които могат да ви от полза.

Докато шефът казва “Действайте!”, лидерът казва “Да действаме!” Усещате ли как последният се слага под общ знаменател с всички останали и участва процеса, вместо само да го наблюдава.

Шефът командва, а лидерът пита и изслушва. Комуникацията в един екип и в компанията като цяло е важен фактор за правилното изпълнение на поставените задачи. В крайна сметка една задача трябва да бъде обяснена добре, за да бъде свършена добре.

Лидерът е заинтересован в това подчинените му да израстват в компанията, затова е готов да им предаде нужните знания, за да могат да се справят по-успешно със задачите си и заедно да дърпат компанията напред. Шефът пък си пази мястото и не склонен да споделя опита си.

Когато шефът си приписва заслуги, лидерът ги отдава на екипа. Не е достатъчно само да галиш егото си с това колко добър ръководител си, трябва и да поощряваш екипа за добре свършената работа.

Един лидер е способен да вдъхновява, докато един шеф умишлено всява страх. Последният е готов веднага да обвини някой за зле свършената работа и то пред останалите, вместо да е предотвратил това още на фаза обяснение на задачата и последващо участие в процеса.

Вие какъв ръководител искате да имате? А какъв искате да бъдете?

Google+ Comments

3 Comments

  • Zarra says:

    В моята фирма определено шефът е от първия тип. Когато влезе в стаята, където работим, всички треперят. Когато пътува или е в отпуска, всички щракат с пръсти 😀

  • Емо says:

    Моят шеф е по-скоро шеф, отколкото лидер. Когато отсъства работните дни ни се струват по-кратки дори и ни е по-спокойно. Той не е лош човек, но е възрастен и има едно такова соц мислене, в което публичното порицание присъства, когато е ядосан си го изкарва на всички и е много строг за срокове и такива. Иначе плаща добре. Затова и повечето колеги си натискат парцалите и гледат да дават най-доброто от себе си, дори в следобедните часове, когато всеки е вече изморен.

  • Stoevv says:

    Ех, няма ли поне някой да се похвали с лидер или това е идеалистично понятие 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *