Как несъбраните вземания могат да навредят на фирмите и как да се предпазим

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

За поредна година проучването на ЕОС Груп, „Навици на плащане в Европа“ 2019 г., разкри редица интересни тенденции в сферата на вземанията.

Проучването покри теми, свързани с навиците на плащане и въвеждането на технологични иновации бизнес сектора. По отношение на технологиите, Европа показва място за развитие, може би даже нужда от такова, но по редовност на плащанията, резултатите са рекордно положителни. Броят на извършените в срок плащания по фактура се е повишил, броят на забавените и несъбираемите плащания е намалял.

В това число се включва и България – 77% от фактурите през 2019 г. са били платени навреме, докато през 2018 г. това се е отнасяло до 76% от тях. Същото се наблюдава при броя просрочени фактури – 19% тази година, в сравнение с 20% през 2018 г. Един аспект, обаче не бележи промяна спрямо предходната година. Също както предходната, така и тази годиина 4% от вземанията биват отбелязани като отписани.

Всяка компания, сблъскала се с просрочени и несъбираеми вземания, е наясно с последиците за финансовото положение на бизнесите. Най-разпространеният и очевиден проблем са намалените печалби (58% за българските фирми през 2019 г., показва проучването). 27% от фирмите подчертават изгубените средства като причина за невъзможността им за създаване на нови работни места. Цели 24% от бизнесите в България посочват несъбраните вземания за заплаха за съществуването си.

За да се справят с горепосочените проблеми, на компаниите често им се налага да прибягват до решения, които вредят на развитието им и на отношенията им с техните клиенти. 25% от българските фирми посочват неосъществените плащания за причина за повишаване на цените на услугите им с цел компенсация за изгубените приходи.

Как може да се увеличи процентът на успешните вземания?
Проучването на ЕОС установи, че колкото по-кратък е срокът за плащане, толкова по-голям е процентът на успешно събраните вземания. Но какво правим с вземания, чиито срок вече е изтекъл? Опитите сами да възвърнем парите си отнема ценно време и усилия, които могат да бъдат инвестирани в основния бизнес на една компания. Тук можем да се обърнем към колекторските агенции.
Според данните от проучването, 48% от българските фирми са се възползвали от услугите на фирми като ЕОС Матрикс. Именно по този начин са били възстановени средства, равняващи се на 11,1% от оборота на компаниите в България през 2019 г.

Как ще подходим към просрочените вземания е въпрос на лична преценка, но аз мога да се сетя за редица задачи, които заслужават времето ми повече – и редица начини, по които тези доходи ще бъдат полезни за бизнеса ми.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments