Небрежен петък

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Бизнес облеклото е задължително в повечето големи компании. Строгият дрескод е присъщ повече на високопоставените длъжности, но на редица места изискват от служителите да се доближават до този стил. Практиката се е наложила от редица години насам, но вече сме в нови време. Точно затова е време за по-разчупена визия и небрежен петък.

Трябва да ви кажа, че всъщност терминът навлиза от Хаваи. Там в края на 90-те години се въвежда „Алоха петък“ и всеки е трябвало да бъде с местни дрехи – с туристическа цел, разбира се. Постепенно тенденцията се разпространява и Калифорния, а оттам и към другите части на Щатите. Днес вече е популярна и по строгите фирмени предели на Европа.

Но не си представяйте хавайски дрехи навсякъде. Всъщност небрежния петък означава по нещо различно за всяка отделна фирма. За някои това включва по-неформално облекло от дънки, риза и маратонки. За други пък е изцяло креативен и всеки може да експериментира с визията си. На трети места пък се въвеждат тематични петъци, които са свързани с определена модна вълна.

Колкото и обаче свободно и лежерно да звучи, всъщност небрежния петък крие и някои рискове. Въпреки че той дава правото на изразяване чрез облекло, то все пак трябва да естетически издържано и да не злепоставя служителите. Не бива да се забравя, че това е работна среда и има някои норми, от които не трябва да се бяга.

Затова ако въвеждате небрежен петък във вашата фирма, се постарайте да дадете точни съвети и препоръки на своите служители. Не ги оставяйте да се лутат в морето от модни решения. Определете стила, но им помогнете и да се чувстват свободни и себе си. Това е отлична политика, която приповдига духа и кара хората да се чувстват по-близо до работата си.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Google+ Comments